Kodėl verta užsiauginti prieskonius patiems?

prieskoniai

Ne vienas gaminti mėgstantis žmogus, neįsivaizduoja savo virtuvės be prieskonių. Prieskoniai ir įvairios prieskoninės žolelės ne tik pagardina maistą, bet padeda jį įdomiau paserviruoti.

Jau įprasta prekybos centruose matyti pačius įvairiausius prieskoninius augalus vazonėliuose: mėtas, šalavijus, čiobrelius, raudonėlius, mairūnus, rozmarinus, bazilikus ar petražoles. Juos galite užsiauginti ir patys, ir taip ant virtuvės palangės turėti šviežių prieskonių visus metus.

Tad trumpai pristatome, kodėl šie prieskoniai turėtų būti jūsų virtuvėje ir mitybos racione:

  • Mėtos itin populiarus prieskoninis augalas. Jos gali būti vartojamos tiek džiovintos, tiek šviežios. Žaliais mėtos lapeliais galima pagardinti gaiviuosius gėrimu ir geriamą vandenį. Įdomus faktas tas, kad vartojant mėtas maisto gamyboje, galima sumažinti druskos kiekį.
  • Šalavijai turi daug vitaminų C, B, P, PP ir mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, cinko ir vario. Todėl rekomenduotina smulkintais šalavijo lapeliais gardinti salotas, sriubas ar vištienos kepenėlių paštetą.
  • Čiobreliai maistui suteikia pikantiškumo. Tad jei jų įdėsite į sriubas, padažus ar mėsos bei paukštienos patiekalus, tikrai nustebinsite visus išskirtiniu skoniu.
  • Rozmarinai itin dera su pačiais įvairiausiais kepiniais, pavyzdžiui, kepant naminius sausainius, picą ar duoną.
  • Bazilikai nepamainomi, patiekiant macorelos sūrį su pomidorais. Be to šie prieskoniai puikiai tinka picoms, makaronams, žuvies patiekalams ir šaltoms sriuboms gardinti.
  • Petražolės ypač populiarus prieskonis daugelio virtuvėse, nes jos tinka daug kam. Tai labai universalus prieskonis, tinkantis beveik visų rūšių patiekalams. O jei susmulkintas petražoles sudžiovinsite ir sumaišysite su džiovinto česnako granulėmis bei juoduota druska, turėsite puikaus skonio prieskonių mišinį – perseladą.
  • Raudonėliai yra švelnaus skonio, todėl puikiai tinka įvairiems marinatams, padažams ir trintoms sriuboms.
  • Mairūnai puikiai dera kartu su grybais ir įvairiais sūriais, suteikia jiems pikantiško skonio.

Užsiauginkite prieskonius savo virtuvėje patys ir kurkite naujus skonius!